Polistiren expandat sau polistiren extrudat

Discutii legate de executie.
Avatar utilizator
Ing. Hanu Florin
Site Admin
Mesaje: 33
Membru din: 06 Aug 2013, 21:50
Localitate: Constanta
Contact:

Polistiren expandat sau polistiren extrudat

Mesaj de Ing. Hanu Florin » 26 Iul 2015, 18:29

Polistirenul potrivit pentru izolarea fatadei este polistirenul expandat (EPS) !
Polistirenul potrivit pentru izolara soclului este polistirenul extrudat (XPS) !

De ce alegi polistirenul expandat pentru izolarea fatadei?

Este permeabil la vapori, avand o structura celulara “cu pori deschisi”.
Desi are permeabilitate redusa, polistirenul expandat permite vaporilor de apa, acumulati în incaperi (mai ales iarna), sa iasa in atmosfera. Riscul ca acesti vapori să condenseze în interiorul peretilor este mic.

Este o calitate importanta, care il recomanda pentru fatade, în comparatie cu polistirenul extrudat.

Are stabilitate termica, pastrandu-şi dimensiunile (volumul), la temperaturile mari la care sunt supuse fatadele, in timpul verii. Aceasta, spre deosebire de polistirenul extrudat care este afectat de caldura excesiva si de razele ultraviolete care-i produc deformari dimensionale (se umfla).
Nu isi pierde proprietatile termoizolante in medii cu umiditate ridicata, de exemplu în conditii atmosferice de ceata. Cu alte cuvinte, nu absoarbe vaporii de apa din atmosfera (nu este higroscopic), ceea ce ar fi dus la marirea conductibilitatii temice.
Absobtia de apa este redusa. În incercarile de laborator, absorbtia de apa în conditii de imersie totala timp de 28 de zile, este aproximativ 2,8% … 5%, în functie de tipul de polistiren. Avand în vedere protejarea polistirenului fatadei cu adeziv (masa de spaclu hidroizolatoare), absorbtia de apa este, practic, zero. Aceasta înseamna că nu sunt afectate proprietatile termoizolatoare ale polistirenului nici în conditii atmosferice de ploaie, conductibilitatea termica raminind neschimbata.
De ce NU este indicat polistirenul extrudat (XPS) pentru izolarea fatadei?

Polistirenul extrudat nu se foloseste la izolarea fatadelor, din cauza urmatoarelor inconveniente foarte importante:

Permeabilitatea la vapori este practic nula, din cauza structurii “cu pori inchisi”. Peretele nu respira: nu permite vaporilor de apa acumulti in incaperi sa iasa in atmosfera.
Exista riscul, ca vaporii de apa, în migratia lor spre exterior, să condenseze în interiorul peretilor şi să-i deterioreze.

Exista, de asemeni, riscul deformarii acestui polistiren la temperatui ridicate (vara peretii exteriori pot ajunge si la temperaturi de 50-60 ˚ C). Polistirenul extrudat nu este afectat de inghet dar temperaturile excesive ii pot provoca deformari.
Polistirenul extrudat (XPS) se foloseste, asa cum recomanda si producatorii acestuipolistiren, pentru:

-izolarea soclurilor,

-izolarea fundatiilor si a peretilor de subsol,

-izolarea pardoselilor interioare si exterioare,

-izolarea teraselor si acoperisurilor.

Calitatile care il recomanda pentru aceste utilizari sunt: rezistenta la soc superioara polistirenului expandat, absorbtia de umiditate şi de apa, practic nule, datorita lipsei capilaritatii data de structura cu „celule inchise”.

Vei folosi polistiren extrudat la izolarea soclului, în cadrul izolarii fatadei. Şi nu uita să executi soclul retras fata de polistirenul fatadei, pentru protejarea zonei de stropire a apelor pluviale (min 30 cm de la sol).
Ing. Hanu Florin-Nicolae
hanuflorin@gmail.com
0726/20.88.21

Scrie răspuns

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator